Kwart eeuw Romienendal

De expositiecommissie aan het werk; van links naar rechts Wilma Schokkin, Gerrit Rensink, Anita Aalbers, Edwin Fukkink en Sonja Eeftink. Foto: Wim Albers
De expositiecommissie aan het werk; van links naar rechts Wilma Schokkin, Gerrit Rensink, Anita Aalbers, Edwin Fukkink en Sonja Eeftink. Foto: Wim Albers

Uit het Aaltens Nieuws: Kwart eeuw Romienendal
do 3 dec 2015   Door: Karin Stronks

Hele jaar door feestelijk programma

DALE – Buurtschap Dale maakt zich op voor een jubileumjaar, want verenigingsgebouw ’t Romienendal bestaat 25 jaar in 2016. Vanuit het bestuur is een vierkoppige jubileumcommissie in het leven geroepen, van daaruit zijn diverse subcommissies gevormd die elk een deel van de jubileumactiviteiten organiseren. Alle verenigingen die ’t Romienendal als thuisbasis hebben werken mee aan een jaar vol feestelijkheden, elk op hun eigen manier. Het jubileumjaar wordt officieel geopend op de nieuwjaarsreceptie die op vrijdag 8 januari wordt gehouden. Op die avond wordt eveneens de expositie ’25 jaar ’t Romienendal’ gepresenteerd.

Expositie
De expositiecommissie is al maandenlang bezig om foto’s en andere documenten te verzamelen. De tentoonstelling wordt op vrijdag 8 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie, officieel geopend. Anita Aalbers, bestuurslid en lid van de expositiecommissie, legt uit: “De expositie verandert in de loop van het jubileumjaar. We laten bij elke activiteit andere beelden zien, passend bij het thema van dat moment. Bijvoorbeeld bij de receptie en de feestdag in april zijn er foto’s te zien van de opening van ’t Romienendal. Er zijn echter wel documenten die het hele jaar door tentoongesteld worden.”

Fotoshoot leden
Het zwaartepunt van de jubileumviering is begin april. Harry Fukkink, voorzitter van vereniging Algemene Daalse Belangen, vertelt: “Op vrijdag 1 april houden we een receptie en één dag later, zaterdag 2 april dus, is het feest bij ’t Romienendal. Wat er precies op het programma staat is nog een verrassing maar het belooft een waar spektakel te worden!” Secretaris Ina Somsen voegt toe: “We hebben bedacht dat het leuk is om de leden van onze vereniging samen op de foto te zetten. We nodigen daarom al onze leden uit om op zondagochtend 13 maart om 11.30 uur naar ’t Romienendal te komen voor de fotoshoot!”

Daals festival
Hemelvaartsdag, 5 mei, staat in het teken van het Daals Festival. Op die dag is er van alles te beleven voor jong en oud rondom ’t Romienendal. “We hebben leuke workshops, een vrijmarkt voor kinderen, muziek, dans, theater. Het wordt een echte familiedag. De opbrengst van deze dag vol vermaak is bestemd voor alle festiviteiten rond het jubileumjaar. In de jaren ’80 is ook een dergelijke fondsenwervingdag gehouden, die dag hebben we als voorbeeld genomen”, zegt Ina Somsen enthousiast. Anita Aalbers vervolgt: “Alle verenigingen die actief zijn in ’t Romienendal werken mee aan ons 25-jarig jubileum, elk op een eigen manier. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee! Zo gaat het popkoor DAzzLE op 25 juni ‘The Voice of Dale’ organiseren. Na de zomervakantie worden nog meer feestelijkheden gehouden die door Daalse verenigingen zijn bedacht.”

Deur ons alle, veur ons allen
De geschiedenis van het gemeenschapgebouw gaat heel ver terug. Rond 1880 stond er al een zondagsschoolgebouwtje bij boerderij Nooitgedacht aan de Slatdijk. In 1935 vond men dat ‘het niet meer kon’ en in 1937 werd een stuk grond gekocht aan de toenmalige Zelhemseweg waar het nieuwe zondagsschoolgebouw werd gerealiseerd. Het huidige Romienendal werd opgeleverd in 1991, de eerste steen is op 8 december 1990 gelegd door Willy Mateman en Henk Fukkink. “De geschiedenis heeft zich telkens herhaald, elke keer kwam het gebouw mede tot stand door de geweldige inzet van de Daalse gemeenschap, door giften en vrijwilligerswerk. Het gebouw kwam er ‘Deur ons allen, Veur ons allen’, zo luidde de slogan van Willy Mateman die decennialang in het jaarverslag werd vermeld”, glimlacht Anita Aalbers.